NARUČITE SE

Kada i zašto se koristi dekompresija kralježnice?

Bolovi u kralježnici u današnje vrijeme sve više zahvaćaju osobe različite životne dobi, a sa sobom donose otežano funkcioniranje u poslu i svakodnevnim aktivnostima. Na nastanak bolova u kralježnici utječu mnogobrojni čimbenici kao što su smanjena razina tjelesne aktivnosti, vrsta posla kojim se osoba bavi, dugotrajno zadržavanje nepravilnog položaja ili nepravilno izvođenje pokreta, dob, tjelesna težina, smanjen unos tekućine u tijelo itd.

Zašto se javljaju bolovi u leđima?

Bol u leđima javlja se zbog preosjetljivosti struktura kralježnice ili okolnih struktura zbog njihove nadraženosti ili preosjetljivosti. U većini slučajeva, radi se o mišićnoj slabosti i nesposobnosti mišića da preuzmu povećan stres na kralježnicu uzrokovan nepravilnim položajem ili izvođenjem dugotrajnih aktivnosti, dugotrajnom sjedenju i slično

Zbog toga dolazi do povećanog pritiska na same kralješke i na diskove između kralježaka pri čemu isti mogu izaći van svog prirodnog položaja (hernije diska) te pritisnuti okolne strukture kao što su primjerice živci i na taj način izazvati bol i druge simptome kao što su primjerice slabost i trnci duž noge.

Kako dekompresija kralježnice može pomoći

Dekompresija kralježnice, odnosno trakcijski stol koristi laganu vanjsku silu pri čemu dolazi do istezanja mišića i razdvajanja prostora između kralježaka što omogućuje diskovima da se vrate u svoj prirodni položaj uslijed smanjenog pritiska na iste. Samim time dolazi do smanjenog pritiska na živac, a uslijed toga smanjuje se bol i povećava pokretljivost.

Dekompresija kralježnice u samom tretmanu
kombinira se s manualnim tehnikama ili masažom kako bi se mišići kralježnice dodatno opustili, a može se kombinirati i s toplinskom terapijom i elektroprocedurama (TENS, IFS…).

Koliko terapija je potrebno za postizanje optimalnog rezultata?

Broj terapija potreban za poboljšanje stanja i dugoročnije odsustvo boli uvelike ovisi o dijagnozi i trenutnom stanju svakog pacijenta. Neke osobe već nakon jednog tretmana mogu osjetiti značajno poboljšanje stanja, a u najvećem broju slučajeva potrebno je između 5 i 12 tretmana.

Treba naglasiti i da će dekompresija kralježnice najbolje rezultate dati ako se kombinira s vježbanjem (jačanje slabih mišića kao glavnog uzročnika nastanka boli u prvom redu), pravilnim izvođenjem pokreta i svakodnevnih aktivnosti te smanjenjem svih čimbenika koji dovode do pojave boli.

Koje osobe nisu kandidat za dekompresiju kralježnice?

Trakcijski stol je kontraindiciran kod trudnica, kod osoba koje su već imale operacije na kralježnici (posebno kada je prisutan metal ili implantati), kod prijeloma kralježnice i tumora u okolnom području, kod uznapredovale osteoporoze te prisutnosti anuerizme abdominalne aorte.
Josip Radočaj

Josip Radočaj

magistar fizioterapije

FLEKSIJA - Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Alojzija Stepinca 43, Vinkovci
mail: info@fleksija.hr
mobitel: 099/288-8855