NARUČITE SE

Maderoterapija – učinkovit alat u borbi protiv viška celulita na tijelu

Sama terapija potječe iz tradicije Dalekog istoka stare više tisuća godina. Terapija drvetom primjenjivala se u različite svrhe s naglaskom na medicinskim i opuštajućim benefitima. Onakva maderoterapija kakvu danas poznajemo, predstavlja poseban oblik masaže kod koje se drveni instrumenti upotrebljavaju za poticanje kretanja limfe i mikrocirkulacije, otklanjanje celulita i preoblikovanje tijela.

Danas postoji veliki izbor drvenih instrumenata (valjci, zdjelice, lopatice) koji su napravljeni od različitih vrsta drveta te su različitih anatomskih oblika ovisno o problemu na kojem se radi. U jednom tretmanu upotrebljava se više različitih instrumenata, a sam tretman traje najmanje 30 minuta. Drveni instrumenti omogućuju ujednačeni pritisak na svim dijelovima tijela koji prodire dublje od pritiska kod ručne masaže. S obzirom da se radi o drvenim instrumentima koji su prirodni i ne uzrokuju alergijske reakcije na koži, može se reći da je ova metoda 100% prirodna i neinvazivna.

Učinci maderoterapije

 • poticanje mikrocirkulacije i limfe
 • otklanjanje celulita i toksina iz tijela
 • preoblikovanje tijela
 • poboljšanje tonusa i vanjskog izgleda kože
 • smanjenje mentalne i fizičke napetosti

Jednakomjernim valjanjem potiče se mikrocirkulacija koja omogućuje oslobađanje međustanične tekućine. Pojačana cirkulacija limfe izlučuje otpadne stvari. Nadalje, intenzivni pritisak valjkom drobi masne stanice koje se pojačanom limfom rastapaju i izlučuju. Rezultat svega ovoga je ljepša i tonirana koža.

Treba napomenuti kako maderoterapija ne uklanja uzroke nastanaka celulita. Stoga je važno paziti na uravnoteženu prehranu, unos dovoljne količine tekućine te izvođenju tjelesne aktivnosti kako tijekom trajanja tretmana pa tako i inače.

Koliko je tretmana potrebno za vidljive rezultate?

Rezultati će znatno ovisiti o stadiju celulita, a razlikuju se četiri faze:

Prvi stadij -nema znakova celulita

Drugi stadij – vide se znakovi ”narančine kore” samo pri štipanju kože

Treći stadij – znakovi ”narančine kore” vidljivi i pri mirovanju

Četvrti stadij– znatno izraženi znakovi ”narančine kore” i kvržice uz bolnost kože na dodir.

 

Rezultati će se također razlikovati od klijenta do klijenta. Kod nekih klijenta rezultati će biti vidljivi već nakon 3 tretmana dok će kod drugi oni biti vidljivi tek nakon 10-15 tretmana. Tek se nakon prvog tretmana utvrđuje kakva je osjetljivost kože na masažu te se procjenjuje koliko tretmana je potrebno odraditi kako bi se postigao željeni rezultat. Između prvih par tretmana preporučuje se razmak od 2-3 dana kako bi koža i tijelo imalo dovoljno vremena da se navikne na sam tretman. 

Je li maderoterapija bolna?

Hoće li ovaj tretman biti bolan dakako ovisi o stupnju i vrsti celulita, osjetljivosti osobe na bol te prijašnjim iskustvima s tretmanima. Prvih nekoliko tretmana može biti nelagodno i bolno, a terapeut se nastoji prilagoditi individualnom pragu boli što je to više moguće. Na početku tretmana se mogu javiti male modrice koje nestanu nakon nekoliko dana ovisno o osjetljivosti tkiva, ali se nikako ne smiju javiti podljevi.

Kontraindikacije za maderoterapiju

 • svježe rane i oštećenja na koži
 • upalne promjene 
 • proširene vene i izražene kapilare
 • ekcemi
 • gljivična oboljenja i infekcije kože
 • tromboza
 • trudnoća i febrilna stanja
Andrea Piperković

Andrea Piperković

magistra fizioterapijeFLEKSIJA - Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Alojzija Stepinca 43, Vinkovci
mail: info@fleksija.hr
mobitel: 099/288-8855